İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir

İSG kısaltmasıyla iş hayatında yoğun olarak kullanılan iş sağlığı ve güvenliği tanımını yapacak olursak."işyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır" diyebiliriz.

 

İş sağlığı ve güvenliği - İSG olgusu, Avrupa Birliği içerisinde de,1980’li yıllardan itibaren ağırlıkla ele alınmaya başlanmıştır. Özellikle,1989 yılında çıkarılan 89/391/EEC sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Direktifi, iş sağlığı ve güvenliği alanında çerçeve direktif olarak kabul edilmiş ve daha sonra bu çerçeve direktife dayanarak çok sayıda bireysel direktif çıkarılmıştır. Ülkemizde 2012 yılında yürürlüge giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da Avrupa Birliği uyum süresince hayatımıza girmiştir.

 

İş sağlığı ve güvenliği,insanların iş yerinde güvenliği,sağlığı ve refahı ile ilgilenen multidisipliner bir alandır.Bir iş sağlığı ve güvenliği programının hedefi,güvenli ve sağlıklı bir iş ortamının oluşturulmasıdır.İSG aynı zamanda iş ortamından etkilenebilecek tüm genel halkı da korur.Küresel olarak, her on beş saniyede bir ölüme tekabül edecek şekilde,yılda 2,78 milyondan fazla insan işyeri kaynaklı kazalar veya hastalıklar sonucunda hayatını kaybetmektedir.İşle ilgili olarak yılda 374 milyon ölümcül olmayan yaralanma meydana gelmektedir. Mesleki yaralanma ve ölümlerin ekonomik yükünün her yıl küresel gayri safi yurt içi hasılanın  yaklaşık yüzde dördü olduğu tahmin edilmektedir. Ortak hukukunun geçerli olduğu ülkelerde, işverenler çalışanlarının güvenliğine makul ölçüde özen gösterme konusunda teamül hukuku yükümlülüğüne sahiptir. Ayrıca, kanunlar başka genel görevler yükleyebilir, özel görevler getirebilir ve iş güvenliği konularını düzenleme yetkisine sahip hükümet organları tesis edebilir. Söz konusu hususların ayrıntıları yargıdan yargıya değişiklik göstermektedir.