Lpg ve Doğalgaz Tesisatı

Lpg ve Doğalgaz Tesisatı

Lpg ve Doğalgaz Tesisatı

LPG Nedir?

Halk arasında yaygın olarak "tüpgaz" adıyla bilinen LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ısıtma,pişirme ve aydınlatmada kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır.LPG renksiz ve kokusuz bir gazdır.Ancak oluşabilecek bir sızıntının hemen anlaşılması için rafinerilerde özellikle kokulandırılmıştır.Ham petrolün rafinelerde arıtılmasıyla veya doğal gazdan elde edilen LPG,çelik tüplere doldurularak tüketiciye sunulur.LPG bütan ve propan gazlarına ve bunların belirli oranlarındaki karışımlarına verilen genel isim olup Türkiye’deki ev tüplerinde kullanılan LPG %70 bütan, %30 propandan oluşmaktadır.Yüksek yoğunluğu sebebi ile havadan ağır olan LPG hidrokarbon esaslı yanıcı bir gazdır.

Özellikler

LPG tüpte hem sıvı hem gaz halinde bulunur.Tüpün bağlı olduğu cihaz kullanılmaya başlandığında, üstteki gaz halindeki LPG eksilir.Alttaki sıvı LPG dışarıdan aldığı ısı enerjisi sayesinde buharlaşarak eksilen gaz miktarını yeniden üretir.LPG basınç altında sıvılaştırılmış bir gaz olduğu ve kaynama noktası yaklaşık 0°C olduğu için oda sıcaklığında gaz fazında bulunur.Basınç altında kolay sıvılaştırılabildiğinden çelik tüplere rahatça depolanıp taşınabilmesi ve düşük sıcaklıklarda dahi kolayca buharlaşabilmesi LPG’yi diğer yakıtlara göre üstün kılan özelliklerdir.

Doğalgaz Nedir?

Doğalgaz petrol sınıfında yer alan bir gaz karışımıdır.Doğalgaz da tıpkı petrol gibi fosil yakıtlar arasında yer alır.Doğalgaz,renksiz ve kokusuz olmasıyla öne çıkar.Gaz kaçaklarına karşı önlem amacıyla doğalgaza koku karıştırılır.Doğalgaz ayrıca havadan bile daha hafif olmasıyla bilinir.

Doğalgaz kullanımı son derece rahat bir kaynak olsa da tesisat kurulurken tedbirli olunması can sağlığı için büyük önem arz eder.

Doğalgaz Tesisatı Nelerden Meydana Gelir?

Doğalgaz tesisatının kurulumu oldukça önemlidir.Kurum işleminin mutlaka uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Doğalgaz tesisatını meydana getiren bazı bölümler mevcuttur.

  1. Doğalgaz Tesisatı Ana Vanası

Doğalgaz tesisatı ana vanası,adından da anlaşılacağı üzere,gazın binaya girişinin sağlayan ana vanadır.Bu vana vasıtasıyla binaya giren gaz güvenli biçimde kesilebilir.Yine bu vana vasıtasıyla dairelere giden gaz kontrol edilebilir.

  • Dağıtım Borusu

Ana vanadan sonra yer alan dağıtım boruları,gaz sayaçlarının giriş kısmına kadar uzanan borulardır.

  • Kolon Borusu

Doğalgaz tesisatı içerisinde düşey şeklinde bulunan borulara kolon borusu ismi verilmektedir.

  • Sayaç Bağlantı Hattı

Sayaç ve kolonların girişi arasında bulunan boru bloklarının hepsine verilen isimdir.

  • Tüketim Hattı

Sayaç bağlantı hattından sonra yer alan ana borulara tüketim hattı ismi verilmiştir.

  • Ayrım Hattı

Cihaz bağlantı vanasından,tüketin hattına kadar uzanan tüm borulara ayrım hattı denir.

  • Cihaz Bağlantı Hattı

Cihaz ile cihaz bağlantı vanası arasında yer alan hattın tamamına verilen isimdir.

Faaliyet Alanları

Dicle Mekanik olarak verdiğimiz hizmeti en iyi haliyle taahhüt ediyoruz.